Wanneer begint je baby met doorslapen?
Met de komst van je baby wordt je leven op zijn kop gezet. Niet alleen overdag, maar ook ’s nachts. Het is dan ook niet raar dat kersverse ouders uitkijken naar het moment dat hun kleintje gaat doorslapen.
Een pasgeboren baby heeft nog geen dag- en nachtritme. Iedere 3 à 4 uur moet hij gevoed worden, en dat is gelijk het maximale aantal uren dat je baby achter elkaar slaapt. Vanaf 6 weken gaat hij ’s nachts steeds iets langer slapen. Het verschilt per baby hoe snel hij zijn slaapritme aanpast.
Voor veel ouders voelt het pas echt als doorslapen als zij zelf weer 8 uur kunnen slapen. De meeste baby’s gaan rond de 6 maanden van 23u tot 7u slapen. Vanaf deze periode heeft hij ook geen nachtvoedingen meer nodig. Wordt je baby toch ’s nachts wakker, dan heeft hij waarschijnlijk geen honger, maar wordt hij wakker uit gewoonte.
Vanaf ongeveer 9 maanden kunnen baby’s van 19u tot 7u slapen. Je hebt dan niet alleen je nachtrust, maar ook een deel van je avond terug. Vanaf dezelfde maand krijgen veel baby’s ook last van verlatingsangst. Dat betekent dat ze ’s nachts plotseling weer wakker kunnen worden en beginnen met huilen. Ze zijn dan bang dat ze achter gelaten zijn door hun ouders.
10 tips voor het doorslapen van je baby
Of je baby goed doorslaapt ligt aan je baby, maar jij kan voor de juiste voorwaarden zorgen. Help jouw kleintje met doorslapen door de volgende 10 tips op te volgen:
- Help je baby het verschil tussen dag en nacht duidelijk te maken. Dit kan je doen door tijdens de nachtvoedingen niet teveel licht en geluid te maken. Laat tijdens de slaapjes overdag de gordijnen open.
- Rust en regelmaat zijn zeer belangrijk. Hierdoor wordt zijn leven voorspelbaarder. Dit zorgt er niet alleen voor dat hij makkelijker gaat slapen, maar vergroot ook de kans op doorslapen.
- Vanaf 4 maanden kan je door de laatste voeding voor de nacht rijstebloem doen. Als je borstvoeding geeft, kan je dit doen door eerst wat af te kolven. De rijstebloem zorgt ervoor dat je baby minder snel een hongergevoel krijgt. Het duurt dus langer voor hij wakker wordt van de honger.
- Een slaapzak kan helpen je baby rustig te laten slapen. Zeker bij een bewegelijke baby kan een slaapzak helpen.
- Als je baby heel onrustig slaapt, kan hij zichzelf wakker slaan met zijn armpjes. Inbakeren zorgt ervoor dat je baby dit niet kan doen en dat hij rustiger wordt. Ga alleen inbakeren na overleg met het consultatiebureau.
- Je baby hoeft niet altijd wakker te worden van de honger. Er kan ook een andere oorzaak zijn. Misschien heeft hij het te koud, te warm, een volle luier of is er iets anders aan de hand.
- De eerste maanden zijn voor jou als ouder heel zwaar. Zeker als je baby niet wil doorslapen. Zorg goed voor jezelf en pak zo nodig ook overdag je rustmomenten. Hierdoor ben je zelf ’s nachts ook beter in staat je baby weer rustig te krijgen.
- De ‘tien minuten-methode’ is een manier om je baby te leren zichzelf weer in slaap te krijgen als hij wakker is geworden. Voor onze blogger Esther werkte dit erg goed, lees haar ervaringen met de ‘tien minuten-methode‘ en hoe dit precies werkt.
- Door een massage of een badje kan je baby lekker tot rust komen. Hierdoor valt hij makkelijker in slaap. Dit vergroot ook de kans op doorslapen.
- Je baby overdag tegen zijn zin wakker houden heeft normaal gesproken geen zin. Door hem wakker te houden raakt hij alleen maar oververmoeid en valt hij moeilijker in slaap. De extra prikkels en onrust kunnen ervoor zorgen dat hij ’s nachts juist wakker wordt.
Bron: 24baby.nl